Bitcoin iznad 60,000 dolara, ETF odobrenje konačno stiže u SAD?

Vodeća kripto valuta je u usponu od početka oktobra, a sada traži nove visine, nakon vesti da su američki regulatori spremni da odobre prvi fond za trgovinu Bitcoina (ETF).

4 min čitanja

Bitcoin se u petak, nakon više od šest meseci vratio na nivo od 60.000 dolara, približivši se svojoj najvećoj ceni ikada. Na kretanje cene uticale su nove vesti da će američki regulatori odobriti fond za trgovinu Bitcoina na berzi (ETF), što bi otvorilo put ka širim investicijama u ovu kripto valutu.

Šta predstavlja ETF ?

Exchange Traded Fund ili ETF je vrsta fonda na berzi koja prati indeks, sektor, robu ili drugu imovinu, ali koja se može kupiti ili prodati na berzi na isti način kao i obične akcije. ETF -ovi mogu sadržati mnoge vrste ulaganja, uključujući deonice, robu, obveznice ili mešavinu raznih vrsta ulaganja.

Uticaj na Bitcoin

Američki regulatori trebalo bi da dozvole prvi američki Bitcoin futures ETF da počne sa trgovanjem sledeće nedelje, objavio je u četvrtak Bloomberg News. Takav potez otvorio bi novi put za investitore da steknu izloženost novonastaloj imovini.

„Kripto ETF-ovi su neizbežni. Ovakav proizvod se mora pojaviti jer za njim postoji potražnja“, rekao je Chris Kline, glavni operativni direktor i suosnivač Bitcoin IRA-e.

„Čini se jasnim da će regulatori uskoro odobriti neku verziju kripto ETF -a, najverovatnije do ponedeljka“, dodao je Kline. „Kako se regulatori sve više upoznaju sa kripto prostorom, SEC počinje da shvata kako se ta imovina skladišti, osigurava i usklađuje tako da to ima smisla u tradicionalnim finansijama.“

Rast cene BTC-a u petak podstaknut je objavom na Twitter-u iz SEC-ove kancelarije za obrazovanje ulagača koja poziva investitore da odmere rizike i koristi od ulaganja u fondove koji drže terminske ugovore za Bitcoin.

Nekoliko fondova, uključujući VanEck Bitcoin Trust, ProShares, Invesco, Valkyrie i Galaxy Digital Funds, prijavilo se za pokretanje Bitcoin ETF -ova u Sjedinjenim Državama.

Kripto ETF -ovi su lansirani ove godine u Kanadi i Evropi, usled naglog interesovanja za digitalnu imovinu.

Nasdaq je u petak odobrio spisak Valkyrie Bitcoin Strategy ETF -a.

Nakon meseci neprekidne borbe između SEC-a i potencijalnih izdavača ETF-a, čini se da je regulator spreman da zeleno svetlo, koje će otvoriti vrata širem pristupu kripto valutama kako malim tako i institucionalnim investitorima.


Bitcoin ETF će biti od pomoći najviše onima koji nisu sigurni kako bezbedno kupiti Bitcoin ili onima koji više vole da nemaju odgovornost zaštite i osiguranja svog Bitcoin novčanika.

Izjava o odricanju odgovornosti: Ovaj članak je dostupan samo u informativne svrhe. Nije ponuđen niti namerava da se koristi kao pravni, poreski, investicioni, finansijski ili drugi savet.