El Salvador je od danas prva zemlja u svetu u kojoj je Bitcoin postao zvanična valuta

El Salvador je kupio još 200 BTC-a nakon što je digitalna valuta postala zakonsko sredstvo plaćanja.

3 min čitanja

El Salvador postao je prva zemlja koja je usvojila Bitcoin kao nacionalnu valutu, započevši monetarni eksperiment.

Predsednik Nayib Bukele objavio je u ponedeljak kasno da je njegova vlada kupila još 200 bitcoina uoči formalnog usvajanja valute u Salvadoru. El Salvador sada drži 400 Bitcoina, koji vrede skoro 21 milion dolara na trenutnim nivoima trgovanja.

Bitcoin će se od utorka koristiti kao zakonsko sredstvo plaćanja u Salvadoru, zajedno sa američkim dolarom. Bukele je objavio da će investitori u zemlji „kupovati mnogo više kako se rok bude približavao“.

Bukele, predsednik koji je na vlast došao 2019. godine, najavio je plan za njegovo uvođenje u Junu, a vlada zemlje predstavlila je ovaj potez kao način da se poveća otvaranje novih radnih mesta i unapredi ekonomski razvoj, smanjenjem zavisnosti od američkog dolara.

Takođe piše da se porez može platiti u Bitcoinu.

Salvadorci će moći da preuzmu „Chivo novčanik“, aplikaciju koju je napravila vlada i koja će ljudima isporučiti BTC u vrednosti od 30 dolara za promociju njegove upotrebe.

El Salvador je u partnerstvu sa kompanijom za digitalne finansije Strike stvorio potrebnu infrastrukturu. Kripto valute se drže u digitalnim novčanicima, umesto preko tradicionalnog bankovnog računa – što znači da bi ljudi u siromašnijim zajednicama sa manjim pristupom bankama mogli da koriste Bitcoin kao način za povećanje pristupa svojim finansijama.

Vlada El Salvadora se nada da će korišćenje Bitcoina kao zakonskog sredstva plaćanja privući nova ulaganja. Takođe očekuju da će smanjiti provizije plaćene za slanje novca iz inostranstva.

Vrednost ova kripto valute porasla je sinoć za 1,49% na više od 52.680 dolara.

Cena BTC-a je skočila i u Junu, kada je vlada predsednika Bukele-a usvojila odgovarajući zakon o kripto valutama – i to za 13%.

Izjava o odricanju odgovornosti: Ovaj članak je dostupan samo u informativne svrhe. Nije ponuđen niti namerava da se koristi kao pravni, poreski, investicioni, finansijski ili drugi savet.