Pametni ugovori stigli na Cardano nakon uspešne Alonzo nadogradnje

Dugo očekivani Alonzo Upgrade, koji uvodi pametne ugovore za Cardano mrežu, je konačno završen.

3 min čitanja

Cardano je ušao u novu razvojnu fazu nakon što je pokrenuo pametne ugovore na svojoj mreži.

Hardfork je održan u nedelju u 21:44 UTC u Epohi 290 i predstavio je potpuno novu mrežu.

Input Output, glavni razvojni tim koji radi na Cardanu, uspeo je da integriše Plutus skripte za programiranje pametnih ugovora.

Alonzo nadogradnja donosi na Cardano niz novih slučajeva upotrebe, poput decentralizovanih finansija – DeFi-a. Međutim, verovatno će proći neko vreme pre nego što mreža ugosti uspešan ekosistem dApps-a, delimično i zbog zabrinutosti oko skaliranja.

Decentralizovana menjačnica Minswap sa sedištem u Cardanu naišla je na probleme sa više transakcija po bloku mreže, kada je prošle nedelje testirala pametne ugovore. Problemi su se pripisali Cardanovom metodu namirenja transakcija, poznatom kao EUTXO.

Timovi iz projekata kao što su SundaeSwap, Maladex i OccamFi već su započeli rad na rešenjima za skaliranje kako bi postigli odgovarajuću istovremenost za svoje dApps. Kada se ta rešenja primene, nada se da će mreža podržati uspešan DeFi ekosistem. Očekuje se da će decentralizovane berze, lansirne platforme i NFT tržišta zaživeti u narednim mesecima.

Ažuriranje stavlja Cardano u direktnu konkurenciju sa Ethereumom, dajući mu veću fleksibilnost u pogledu aplikacija poput nezamenljivih tokena (NFT), automatizovanog kreditiranja i još mnogo toga.

Cena Cardanovog tokena – ADA

Uprkos kritičarima, optimizam za nadogradnju Cardana nedavno je doveo njegov token, ADA, do rekordnih vrednosti. ADA je skočila 192% sa lokalnog minimuma od 1,06$ krajem jula, na 3.10$. Takođe je porasla više od 1.600% od početka 2021. Međutim, ADA je od tada opala i provela je prošlu nedelju oscilirajući između 2,30$ i 2,80$, što ukazuje na to da su mnogi trgovci kupili glasine i prodali vesti.

Izjava o odricanju odgovornosti: Ovaj članak je dostupan samo u informativne svrhe. Nije ponuđen niti namerava da se koristi kao pravni, poreski, investicioni, finansijski ili drugi savet.