Polkadot spreman za pokretanje parachain-ova, aukcije počinju sledećeg meseca

Polkadot je najavio da su parachain-ovi spremni za lansiranje na glavnoj mreži. Velika prekretnica za projekat i veliki korak napred u razvoju Polkadot ekosistema.

3 min čitanja

Polkadot (DOT) je sve bliže lansiranju toliko očekivanih parachain-ova i širenju svog ekosistema. U sredu, 13. oktobra, nakon pet godina razvoja, osnivači Polkadot-a Gavin Wood i Robert Habermeier objavili su da je blockchain sposoban da podrži svoje prve parachain-ove.

Šta su parachain-ovi ?

Uz prisustvo više od hiljadu javnih blockchain-ova, kripto prostor se transformisao u multi-chain univerzum. Onaj gde je svaki blockchain za nešto specijalizovan.

Za sada je to predstavljalo popriličnu prepreku u prostoru i učinilo da tržište izgleda još fragmentiranije nego što zapravo jeste.

Polkadot je svojim pristupom pokušavao da reši upravo ovaj problem. Protokol je dizajniran za rad dva različita tipa blockchain-ova. Prvi tip je relay chain (glavna mreža) gde su transakcije obično trajne prirode. Drugi tip (parachains) obično kreiraju korisnici i direktno se ubacuju u glavni blockchain kako bi imali koristi zbog njegove zaštićenosti.

Zapravo, parachain-ovi mogu međusobno da komuniciraju i razmenjuju podatke i imovinu unutar sistema, a mogu se dodatno povezati na spoljne mreže poput Bitcoina i Ethereuma koristeći mostove. Oni takođe nude niz drugih funkcija koje uključuju forkless nadogradnje  – nešto što Ethereum nikada ranije nije radio ili nudio.

Polkadot Parachain aukcije počinju sledećeg meseca

Veće Polkadota počeće sa parachain licitacijom od sledećeg meseca, 11. novembra 2021. Biće to jedanaest različitih aukcija u periodu od četiri meseca do marta 2022.

Od korisnika koji žele da učestvuju u parachain aukcijama biće zahtevano da imaju nevezane DOT tokene.

Ekosistem Polkadot konačno će proći jedno od svojih najiščekivanijih ažuriranja.

Cena DOT tokena

Cena DOT-a je odlično reagovala na ovu vest, porasla preko 17% za 24h i trenutno se trguje na 41,39 $.

DOT je pokazao sjajan napredak u protekle dve nedelje, skočio preko 50% i trenutno je udaljen za manje od 16% od svog ATH od 49,39 USD.

Izjava o odricanju odgovornosti: Ovaj članak je dostupan samo u informativne svrhe. Nije ponuđen niti namerava da se koristi kao pravni, poreski, investicioni, finansijski ili drugi savet.