Problemi sa Cardanom ? Charles Hoskinson se osvrnuo na Twitter dramu

Osnivač Cardana opisao je nedavne optužbe na Twitter-u kao "buku i FUD"

4 min čitanja

Pokretanje pametnih ugovora na Cardanovom javnom testnet-u okaljano je kampanjom koju je vodio suosnivač Ethhub.io-a, Anthony Sassano, jedan od najglasnijih članova zajednice Ethereuma.

Sassano je postavio niz snimaka ekrana sa Reddit-a, koji su osvetlili probleme sa kojima se suočava Minswap, zamenska menjačnica na Cardano mreži, koja je puštena 3. septembra.

„Prvi Dapp je danas emitovan na Cardanu, a ADA ljubitelji konačno otkrivaju da ne mogu naći svoj izlaz iz osnovnih problema.“, napisao je Sassano nakon postavljanja snimaka ekrana korisničkih žalbi.

Korisnici su počeli da dobijaju greške prilikom pokušaja zamene tokena i obezbeđivanja likvidnosti.

Cardanov prošireni računovodstveni model nepotrošenih transakcija (EUTXO) može da obrađuje samo jedan izlaz transakcije po bloku, čineći Minswap u osnovi neupotrebljivim.

Nakon što je Sassanov post postao viralan, mnogi su zaključili da Cardanovi pametni ugovori ne rade, a da je blockchain jednostavno neispravan.

Čak su i neki članovi zajednice počeli da tvrde da bi takav problem bio „smrtna presuda“ Cardanu, dovodeći u pitanje njihovo „timsko istraživanje“.

Međutim, Cardanova decentralizovana swap menjačnica – SundaeSwap Labs otklonila je neke uobičajene laži po ovom pitanju, tvrdeći da je zapravo moguće sprovesti stotine transakcija po bloku. Takođe je potekla ideja o stvaranju razmene zasnovane na knjizi narudžbina na Cardano blockchain-u, što je neizvodljivo na Ethereumu. SundaeSwap tvrdi da je već smislio sopstveno rešenje.

„Buka i FUD“

Tokom nedavne YouTube sesije, izvršni direktor IOG-a Charles Hoskinson okritikovao je nedavne optužbe kao „buku“ i „FUD“.

„Reddit se neće složiti. Twitter se neće složiti. Telegram se neće složiti. Ljudi, to je buka i to je FUD. Zaista je jedna od najtežih stvari na svetu izgraditi skalabilan distribuirani sistem koji je decentralizovan.“, izjavio je Hoskinson.

Hoskinson je takođe rekao da bi bilo moguće stvoriti „super komplikovani“ DEX kao sporedni lanac ako postoji dovoljno komercijalne potražnje i komercijalnih aktivnosti.

U međuvremenu, već postoje neka rešenja. Occam.fi, jedan od učesnika programa Plutus Pioneer, već je smislio decentralizovano rešenje za isti problem. ErgoDex to popravlja pomoću batch transakcija, ali zato stvara centralizaciju.

Izjava o odricanju odgovornosti: Ovaj članak je dostupan samo u informativne svrhe. Nije ponuđen niti namerava da se koristi kao pravni, poreski, investicioni, finansijski ili drugi savet.